26 Mayıs 2008 Pazartesi

Emniyet Kemerini önemseyelim


~Evvela tedbir,sonra tevekkül.
(Hz.Muhammed)

~Emniyet kemeri,tekerlekli sandalye
kadar sıkıcı ve bağlayıcı değildir.

~Bizler et ve kemikten yapılmışız,
otomobiller ise demir ve çelikten
asla onlarla savaşa girmeyelim...


Araçta oturan herkesin kemer takması artık Avrupa'da benimsenmiştir.Bunun sebebi ise meydana gelen kazalarda,emniyet kemerinin hayat koruyucu özelliğidir,Emniyet kemeri sadece önde oturanların değil,ayrıca arkada oturanlarında takması gereken bir donanımdır.Yurtdışında hamilelere bile özel emniyet kemeri yapılırken,biz ülkemizde hala sıkıcı oluyor diye yanlışlar yapıyoruz.
Türkiye’de her yıl yaklaşık 40 bin trafik kazası oluyor. Bu kazalarda yaralanan ya da sakat kalan kişi sayısı yaklaşık 125 bin. Her saat ortalama 50 kaza meydana geliyor, 14 kişi yaralanıyor. Her iki saatte bir, 1 kişi kaza yerinde hayatını kaybediyor.



Çarpma sonucu savrulan bir eşya da olsa insan bedeni de olsa eninde sonunda bir engelle durdurulur. Bir çarpma anında araç saniyenin ilk on salisesinde durmakta ise de eğer emniyet kemeri takılı değilse direksiyon, kontrol paneli ya da ön cam tarafından durdurulana kadar araç içindeki eşyalar ve araçta bulunan kişilerin bedenleri aynı hızdaki hareketlerine devam edeceklerdir.
Oysa doğru takılmış bir emniyet kemeri insan bedenini: Çarpma etkisiyle vücutta meydana gelen sarsıntının kademe kademe azalmasını sağlayarak, Kaza anında meydana gelen çarpma etkisini vücut yapısındaki en güçlü noktalara yönelterek, Çarpma etkisinin vücutta tek noktada toplanmayıp dağılmasını sağlayarak, Çarpma/çarpışma anında koltuktan fırlamayı engelleyerek, Hassas ve en önemli organların yer aldığı kafa ve omuriliğin herhangi bir yere çarpmasını önleyerek korumaktadır. Emniyet Kemerinin Etkileri Hakkında Bazı Çarpıcı Araştırma Sonuçları: Üç noktalı emniyet kemerleri, otomobilde seyahat edenlerin ağır yaralanma risklerini % 45 kamyonetlerde de % 60 oranında azalmaktadır. Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların % 24.8'i hiç zarar görmeden kazayı atlatırken, emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oran % 6.3'tür. İleri düzey araştırmalarda arka koltukta emniyet kemeri kullanımının, arka koltukta meydana gelen ölüm ve yaralanmaların 2/3'nün ve ön koltukta ölümlerin ise % 6'sını önlediği saptanmıştır. Bütün ağır yaralanmalarda ise, arka koltuk emniyet kemerleri yaralanmanın şiddetini % 50 oranında azaltmaktadır. TRL (İngiltere Ulaşım Araştırma Laboratuarı) analizleri, ön koltuk yolcularının tamamına yakınının emniyet kemeri takmasına karşılık, daha düşük oranda emniyet kemeri kullanan arka koltuk yolcularının yaralanma riskinin 2 kat, fırlatılma riskinin ise 7 kat daha fazla olduğu ortaya koymuştur. Emniyet kemeri takmamış arka koltuk yolcuları en çok kafa, yüz ve boyun zedelenmelerine maruz kalmaktadır. Arka koltuk yolcularının en büyük yaralanma nedeni fırlatılmadır.
(bu konuyla ilgili elimde malesef çok materyal olmasına rağmen,o görüntüleri buraya koyarak insanların içinin yanmasını istemiyorum,zaten gerekli reklamlar artık televizyonlarda gösteriliyor,daha fazla yürekler yanmasın.)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba :)
Eğitim adına, trafik bilgileriyle dopdolu sayfanızı gezme fırsatını bana vermiş olduğunuz için çok sevinçliyim.Ayrıca Metin Beyin harika resimlerine de bayıldım.
Bundan sonraki bilgiler için,
hemen Link olarak ekliyorum.
Görüşmek üzere-başarılar ve sevgiler...