13 Ocak 2009 Salı

Trafik sigortasında serbest tarifeyle 'tek tarife' uygulaması tarihe karıştı: İstanbullu'nun faturasını artık Bingöl lü ödemiyor.

Bundan böyle her ilin trafik yoğunluğu ve hasar-prim dengesine göre sigorta primleri şirketler tarafından belirleniyor. En yüksek primi ödeyen iller sıralamasında İstanbul başı çekerken,
Bingöl, Tunceli, Sinop riski düşük iller arasında
Eskiden Türkiye genelinde bütün sürücüler aynı trafik sigortası primini öderken, serbest tarifeyle birlikte sigortalının ödeyeceği prim de her ilin trafik yoğunluğu ve hasar-prim dengesine göre değişiyor.

Böylece İstanbul, Ankara, İzmir gibi riski yüksek illerdeki sürücülerin sigorta poliçesinin bedeli, Bingöl, Sinop, Erzincan gibi riski düşük illerde yaşayan sürücülerin cebinden çıkmıyor.Temmuz 2008 tarihinden itibaren trafik sigortasında serbest tarifeye geçildi. Eskiden Hazine Müsteşarlığı tarafından bütün iller için standart tek bir tarife uygulanırken, teminat tutarları hariç trafik sigortası primlerini artık sigorta şirketleri kendileri belirliyor. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) de sektörden topladığı bilgiler ışığında bir rehber tarife hazırlıyor. Hazine bunu referans noktası olarak alırken, şirketler de kendi portföyü ve hasar-prim dengesini göz önüne alarak fiyatlarını belirliyor.
http://www.nethaber.com/Ekonomi/86665/Trafik-sigortasinda-serbest-tarifeyle-tek-tarife-uygulamasi

Hiç yorum yok: