30 Mart 2008 Pazar


TRAFİK'te YENİ DÖNEM!!!
Son 2 gün! Kazaların ardından trafik polisi çağırma devri bitiyor..
30 Mart 2008 10:16 Bu tarihten itibaren, maddi hasarlı kazaya karışanlar, polisi beklemeye gerek kalmadan tutanak tutup kaza yerinden ayrılabilecek. Tutanak, yalnızca maddi hasarlı kazalardan sonra kazaya karışan tarafların aralarında anlaşması durumunda doldurulacak. Taraflar aralarında anlaşamazsa şimdi olduğu gibi trafik polisi ya da jandarma ekibi çağrılacak. Kaza tarihi, saati, yeri, sürücü ve araç bilgileri, trafik sigortası poliçe bilgileri, belgenin üzerinde çizim olarak yer alan araç üzerinde ilk darbe alan yerin işaretlenmesi gibi bilgiler ve kazanın oluş şeklinin anlatılması istenen tutanak, tarafların tamamının altına imza atmasıyla geçerli sayılacak. İmzası eksik olan tutanak kabul edilmeyecek. Yeni uygulamada, mümkünse araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce faklı açılardan fotoğraflarının da çekilmesi isteniyor. Taraflar, çekebildilerse fotoğraflarla birlikte hazırladıkları tutanakları, karşı tarafın sigorta poliçesini tanzim eden sigorta şirketine veya kasko poliçesinden tazminat talep edilecekse kasko sigortası poliçesinin tanzim edildiği şirkete gönderecek. Bir ve ikiden fazla aracın karıştığı kazalarda birden fazla form kullanılabilecek. İkiden fazla aracın karıştığı kazalarda her bir form tüm sürücüler tarafından imzalanacak. Sürücü belgesiz veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılması, sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi bulunması, kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlasının kamu kurumlarına ait olması, kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelmesi, sadece 3. kişilere ait eşyalara zarar verilmesi, kazaya karışan araçlardan birinin vaya bir kaçının trafik sigortasının bulunmaması, kazanın yaralanma ya da ölümle olması durumunda taraflar tutanak doldurmayacaklar. Bu durumda, kazanın meydana geldiği yerin durumuna göre trafik polisi ya da jandarmaya haber verilecek.

Öte yandan, İhsan Memiş'in başkanlığını yaptığı, Ankara Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamada "yeni uygulamada sorunlar yaşanacağı" öne sürüldü. Açıklamada, trafik sigorta şirketleri veya acentelerinin, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı trafik birimlerinin, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunun, kent içi ve şehirler arası yollarda sürücülere bilgi desteği ve danışmanlık hizmeti vermesi gerektiği kaydedildi. Aynı açıklamada, kaza tespit tutanaklarının da tüm akaryakıt istasyonlarında ücretsiz verilmesi istendi.

(http://www.haber3.com/ dan alıntıdır)

2 yorum:

türk dedi ki...

slm arkadaşım bu yasa bizim ülkemizde çok uzun sürmez eminim çünkü insanlar anlaşamaz başta kesin polis çağırmak zorundalar Düşünsene adam sarhoş polise bile ben sarhoş değilim diyorsa kaza yaptığı şahısa ne diyecek tartışma çıkacağı kesin diyorum çünkü kimse kendi hatasını kabul etmez hiç kimse ben hatalıyım diyip o saçma formu doldurmaz. Neyse adımıza hayırlı olsun demekten başka söz yok...

Esradan dedi ki...

aslında doğruyu söylemek gerekirse,songül arkadaşıma katılıyorum,sarhoş sahneleri sevgili levent kırca nın parodilerine bile konu oldu.hani hatırlatayım sarhoş bir vatandaştan ehliyetini isteyen polise vatandaşın cevabı;verdinizdemi istiyorsunuz :-))